BİKAD-KOOP, Biga ve çevresinde yaşayan ihtiyaç sahibi, dar gelirli, işsiz kadınların ve onların çocuklarının sosyal, ekonomik ve kültürel yaşamlarını genişletip zenginleştirmek isteyen; günlük yaşam içerisindeki üretimimize değer kazandırmaya çalışan; öncelikli sorun ve taleplerimizi yerel yönetimlerin gündemine taşımayı hedefleyen kadınlar olarak, güçlerimizi birleştirdiğimiz bir örgütlenme modelidir. Bizler bu amaçlarla, bize bu güne dek sunulandan daha fazlasına ulaşmak için, buna hakkımız olduğuna inanarak, toplumsal yaşamda söz sahibi olmak, emeğimizi ve yaratıcı gücümüzü görünür kılmak adına kooperatif çatısı altında örgütlendik.
BİKAD-KOOP’U NASIL KURDUK?
Kooperatif örgütlenmesi ihtiyaçlarımızın ve taleplerimizin karşılanmasındaki araçlardan biri olarak gündeme geldikten sonra bu örgütlenme modeli ile ilgili daha somut bir çalışma içerisine girdik. Kooperatif ana sözleşmeleri örneklerini inceledik. Tartışma, araştırma sürecinde merkezi İstanbul’da bulunan Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV) ile tanıştık. KEDV başta İstanbul, deprem bölgesi ve güneydoğu olmak üzere birçok şehirde kadın kooperatifleri ve Kadın ve Çocuk Merkezleri kurulmasına yardımcı olmaya çalışmıştı. Bu deneyleri inceledik. İhtiyaçlarımıza, önceliklerimize ve hedeflerimize ilişkin görüş alışverişi yaptık. Ortak değerlerde buluşmamızla birlikte KEDV ile işbirliği protokolü imzaladık.
KEDV’den teknik bilgi ve eğitim destekleri aldık. Her öğrendiğimizi Biga’da kooperatifte örgütlenme fikrinde birleşen kadınlarla tartıştık. KEDV’in hazırladığı “ Kadınlar İçin Kooperatifçilik” el kitabını haftalık buluşmalarımızda bütün kadınlar birlikte inceledik.
Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Biga Meslek Yüksek Okulu Kooperatifçilik Bölümü Öğretim Görevlisi ile birlikte “Kooperatifçilik” konulu iki konferans gerçekleştirdik. Aynı dönemde Kadınların yerel sorunları ve önceliklerini belirleme, bunlar için çözüm önerileri geliştirme ve uygulamaları amacıyla liderlik ve iletişim becerilerimizi artırmak için liderlik eğitim atölye çalışmaları yaptık. Bu atölye çalışmasında o güne dek kat ettiğimiz yolun ne kadar doğru, haklı olduğunu bir kez daha gördük. Liderlik Eğitim Atölye çalışmalarında eğitimin bir parçası olarak örnek kooperatifler kuran, programlar çıkaran, projeler hazırlayan, işbirlikleri geliştiren bizler 9 Mart 2005 tarihinde örgütlenmekten caydırıcı bürokratik işlemleri aşarak kooperatifimizi tescil ettirdik.
Kooperatifimizin kuruluş sürecinde ve kurulduktan sonraki birkaç ayda Biga Belediyesi’nin Yerel Gündem 21’ çalışmalarına sunduğu olanaklar değerlendirildi ve belediyeden destek istendi. Bu aşamada eğitim ve üretim çalışmasının başlangıcında belediyenin mekanları kullanıldı. Kısa bir süre sonra kendi olanaklarımızla kooperatif çalışmasını sürdürmeye başladık.
KOOPERATİFİMİZİN FAALİYET ALANLARI
Üretim:
Öncelikle kadınların ekonomik olarak güçlenmesine yardımcı olmak için en iyi bildiğimiz, en kolay örgütleyebileceğimiz ve nispeten kolay pazarlayabileceğimiz unlu gıda üretimi denemelerine 2005 yılının Haziran ayında başladık.. Birkaç kilo un ve diğer malzemelerle başladığımız mantı, erişte, kuskus, börek, gözleme ve tatlı gibi ürünlerle çeşitleri çoğalttık. Tamamen ev mutfağı araç- gereçleriyle , kol gücü emeğimiz ve alın terimizle önce soğuk, sonraları sıcak üretim ve pazarlamayı genişlettik. İmalathanemizdeki çalışma koşullarını nispeten iyileştirebildik. Bugün unlu gıda üretim grubunda 14 ortağımız çalışmaktadır. Grupta çalışanlarımız farklı yetenek, beceri ve bilgisini ortaya koyarak birbirinden öğrenme ve öğretme fırsatını yaratmakta; birlikte çalışmanın, üretmenin, paylaşmanın hazzıyla zorlukların, olanaksızlıkların üstesinden gelmeye çalışmaktadırlar. Öte yandan kooperatif ortaklarımızın bir kısmı, çeşitli el işleri üretimlerini de bireysel olarak sürdürmeye devam etmektedir.
Hizmet:
Unlu gıda üretiminin çoğalması pazarlamanın siparişlerle yeterince yapılamaması hem sıcak hem de kuru gıda satışını gündeme getirdi. Ve aynı yılın Eylül ayında 15 metrekarelik bir mekanda ilk lokantamızı açtık. Mekan koşulları çok cazip olmamasına karşın ürünlerimizin hijyen koşullarda üretiliyor olması, katkısız-doğal malzeme kullanmamız her geçen gün müşteri sayısını artırdı. Müşteri profili değişti. Bu gelişme bizi daha da cesaretlendirdi. Daha büyük bir mekanda ikinci lokantamızı açtık. ( Kasım 2006)Ve bir süre sonra ilk küçük lokantamızı kapatarak yeni açılan lokantanın işletmesine yoğunlaştık. Yemek çeşitlerini zenginleştirdik. Bu süreçte haftalık Pazar yerinde kuru gıda satışını aksatmadan sürdürdük. Yeni yapılan Pazar yerinden yer alarak ahşap bir satış merkezi yaptık ve kuru gıdanın yanı sıra sıcak satışlara da başladık. İlçemizin işlek bir caddesine bir cafe açtık. Bugün her bir lokantada iki arkadaşımız çalışıyor. Pazar yerindeki haftalık satışlarda ise nöbetleşe üretim grubundaki bütün arkadaşlarımız yer alıyor. Kooperatifimiz bugün iki lokanta, haftalık pazar yerlerindeki satış hizmetlerinin yanı sıra İstanbul –Maltepe Carrefour marketinde ürünlerimizin satışı başadı, fuarlar, festivaller gibi her türlü etkinliği hem satış hem de kooperatifimizin tanıtımı amacıyla değerlendirmektedir.
Erken Çocuk Bakım ve Eğitim Hizmetleri:
Kooperatifimiz sadece ortağı olan kadınların ve onların çocuklarının eğitsel gelişimi için değil, Biga’da yaşayan tüm kadınların sosyal kültürel ve eğitsel gelişimini hedefledi. Bu amaçla KEDV ile birlikte Biga Kadın Ve Çocuk Merkezi projesi hazırladık. Uzun uğraşlar sonucu Başbakanlık SYDV tarafından onaylanan proje, aynı zamanda Biga’daki ilk sosyal proje olarak uygulanmaya başladı. Sekiz ay olarak onaylanan proje Biga Kaymakamlığı ve Kooperatifimizin desteği ile bir yıl sürdürüldü. Bu proje kapsamında 0-2 yaş arası çocuklar için mahalle anneliği; 3-6 yaş arası çocuklar için oyun odası;7-12 yaş arası çocuklar için etüt ve kadınlara yönelik bilgilendirici, aydınlatıcı eğitim programları yaşama geçirildi. Projenin sürdürülebilirliğini sağlamak için yeni kaynaklar aradık. Yerel Yönetimlerle işbirliği içersinde çalıştık. Arayışlarımız bizi Ulusal ve Uluslar arası kuruluşlarla buluşturdu. Uluslar arası Brıdge to Türkiye Fund (BTF),Avustralya Büyükelçiliğinin proje destekleri ile ve Ulusal’da Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV) Çanakkale Seramik A.Ş, Doğtaş A.Ş vs. aldığımız desteklerle 270m2 prefabrik kendi merkezimizi hayata geçirdik .Prefabrik binamızın yarısı üretim atölyesi yarısı Kadın ve Çocuk Merkezi olarak kullanılmaktadır.Merkez 40 öğrenci kapasitesindedir .Merkezimize taleplerin yoğunluğundan dolayı ihtiyaca cevap verememenin üzüntüsü içersindedir.
Eğitim Çalışmaları:
Kooperatifimiz kuruluş öncesi başlattığı eğitim çalışmalarını sonrasında da sürdürdü. Ortaklarımızın kişisel gelişimlerine katkı sağlamak, ailemizde ve yaşadığımız toplumda daha güvenli olmak adına Liderlik Eğitim Atölyesi çalışmaları-Politik Katılım-Finans Okur Yazarlık-Toplumsal Cinsiyet vs. eğitimlerimiz devam etti. Ve toplam 400’ü aşkın kadın atölye çalışmalarına katıldı. İletişim, Çocuk Eğitimi, Kadının İnsan Hakları gibi konularda konferanslar düzenlendi. ÇÖMÜ ‘nin konferanslarına davet alıp Kooperatif (BİKAD) çalışmalarını öğrenci gruplarına paylaştık.Türkiye’nin değişik bölgelerinden gelen kooperatifleşmek isteyen kadınlarına deneyimlerimizi paylaştık.
Ekonomik Güçlendirme Faaliyetleri:
Üretim potansiyelimizi değerlendirmek ve gelir elde etmenin yeni yollarını keşfetmek; var olan ama kadınların ulaşamadığı kaynakları tanımak, bunlardan yararlanma yollarını öğrenmek için de kooperatifimiz çaba gösterdi, gösteriyor. Bu kapsamda KOSGEB ile birlikte yapılan Genel Girişimcilik Eğitim Programına 62 kişi katıldı. Bilgisayar kursları, aşçılık,pastacılık gibi mesleki eğitimlerden de bu süreçte faydalanmaya çalıştık. Arkadaşlarımızın beceri kursları, mesleki eğitim toplantıları, proje yazılım seminerlerine katılmalarını özendirdik. Kadınların emeklilik hakkı ve sosyal güvence talepleri ile ilgili bilgilendirme toplantıları düzenledik.
Sosyal Kültürel Çalışmalar
Bu kapsamda geziler düzenlendi. Çeşitli festivallere katıldık. Toplu fuar gezileri ve incelemelerinde bulunduk. Her yıl 8 Mart Uluslararası Kadınlar Günü kutlamalarını birlikte organize ettik ve kutlamalara Biga’lı kadınların ilgiyle kitlesel katılımlarını sağladık.
Kadınlar İçin Bilgi Merkezleri:
KEDV’in bilgilendirme ve eğitim toplantıları, internet erişimi ve ulusal düzeyde yapılan toplantılar, çeşitli kadın merkezleri ve örgütlerinin araştırmaları bu kapsamda değerlendirilebilir. Örneğin Haziran 2005 ve Nisan 2008 tarihlerinde ulusal düzeyde yapılan iki Kadın Kooperatifleri buluşması bizlere çok şey öğretti. Bu buluşmalarda gördük ki, yerel kadın örgütlenmesi açısından Kadın Kooperatifleri, kadınların ortak sorunları ve ihtiyaçlarını yerel gündeme taşımaları, toplumsal bir baskı grubu oluşturmaları ve ekonomik güçlenmenin aracı olmalarında önemli bir potansiyel taşımaktadır. Burada şunu ifade etmek gerekir ki, kooperatifimizin istikrarlı çalışması kadın kooperatifleri ve henüz örgütlenmemiş kadınlar arasında olumlu bir etki yarattı ve onları cesaretlendirdi. Bu moral güçle Çanakkale, Bayramiç, Bandırma, gibi bazı il ve ilçelerdeki kadın grupları BİKAD-KOOP’un deneyimlerinden öğrenme çabası içine girdiler ve bu süreçte Çanakkale,Karabiga ,Lapseki,Bandırma kadın grupları kooperatiflerini kurdular.
VE SON SÖZ
“ Arkamızda kooperatif yazısı olmadan satış yapmam imkansızdı. Biz gücü
oradan alıyoruz”
Yorumlar |
|
Henüz yorum yapılmamış
|
Yorum Ekle |
|
|
|